Välj en sida

Den svenska fotografen Andreas Varro har i hård internationell konkurrens vunnit brons i fototävlingen World Photo­graphic Cup – ”VM för proffsfotografer”. Andreas fick priset för sin bild ”Shortcut” i kategorin ”Bästa kommersiella bild”. Vinnarna presenterades på söndagen vid en ceremoni i Sydney i Australien.

Andreas deltog i tävlingen med två bilder: Förutom bronset i kategorin Commercial tävlade han också i klassen Illustration/Digital Art med bilden ”Forever Online”, som utsågs till en av de tio bästa bilderna i den kategorin (av sammanlagt 87 bidrag).

Andreas ingick i det svenska landslaget och fick också utmärkelsen Nation Award, som den fotograf från Sverige som fick flest antal poäng i tävlingen.

Sverige deltar i tävlingen för andra året och placerade sig totalt på en mycket hedrande fjärdeplats, av 30 deltagande länder.

World Photographic Cup är en av världens största fototävlingar för professionella fotografer. Den arrangeras årligen av organisationerna ‘The Federation of European Photographers’ (FEP), ‘Professional Photographers of America’ (PPA), United Asian Professional Photography (UAPP) och Australian Institute of Professional Photography (AIPP).

Tävlingen är utformad som en världscup, där landslag från 30 länder runtom i världen deltar i sex olika kategorier: Kommersiellt, Digital illustration, Natur, Porträtt, Reportage/fotojournali­stik samt Bröllop. Juryn består av en internationell kommitté med åtta medlemmar från de olika organisationerna.

Guldmedaljen i årets World Photographic Cup gick till den finske fotografen Onni Wilijam Kinnunen. Ben Shirk från USA vann silver och svenske Andreas Varro fick alltså brons.

Andreas vann 2017 utmärkelsen Årets Bild vid SM i Porträttfotografi, vilket ledde till att han blev uttagen till svenska landslaget vid World Photographic Cup. 2018 vann han brons i tävlingen European Professional Photographer of the Year.