Forever Online – Samhällssatir Om Sociala Medier

Den moderna teknologin har förändrat våra liv dramatiskt. Ibland överreagerar jag kanske men såsom smarttelefoner och sociala medier har ändrat våra skrämmer mig en aning. Vi pratar mindre med varandra och spenderar mer tid i den digitala världen än i verkliga livet. Kalla mig bakåtsträvare men jag är osäker om det är särskilt bra utveckling.
När jag tittar framåt så tror jag att just detta är och fortsatt kommer vara en av våra största utmaningar. Jag tycker det är ett problem om behöver uppmärksammas mer.
Denna bild blev utsedd till Årets Bild i kategorin Digital Illustration under svenska mästerskapen i porträttfotografering.
[addtoany]
Bakom kulisserna film
Bakrund till projektet
Jag ville skapa en bild som förmedlar hur det känns när mobilen försöker dra in en i den digitala världen. Även om jag har det trevlig med familj och vänner så kan jag få känslan att jag behöver kolla mina sociala medier eller kolla min mail bara för att se om den där kunden har svarat, och det är nästan alltid ”en sista gång”. jag tror att jag är långt ifrån att vara ensam om denna känsla och det är beroendeframkallande.
En man är på semester och sitter bekvämt i hotellet och dricker sin kaffe, äter en smörgås och läser några böcker om hur man ”hittar sig själv” och stressar ner. Även om han är på semester så får han sms av sin chef som undrar om han färdigställt dom sista uppgifterna innan han gick på semester.
Plötsligt börjar dom digitala krafterna att ”suga in” honom i mobilen, han får panik och kan inte kontrollera känslorna.
Skiss
Jag tog fram en grundläggande skiss mycket för att få ner mina idéer på ”papper”, men också för att se vilka element som jag behövde för att skapa denna bild. Jag behövde en huvudkaraktär och många händer men även rekvisita rekvisita för att förmedla bildens budskap.
Miljön runt huvudpersonen behövde vara lugn och avslappnad, som om han var på semester. Det är egentligen bara händerna och hans ansiktsutryck som ska skapa panikänslan i bilden. Böckerna, kaffet och den fina loungen passade perfekt för bilden för att balansera paniken med lugnet. Jag behövde även stora fönster i bakgrunden med en vacker vy utanför fönstret.

Min första sketch jag tog fram för Forever Online projektet. Jag använde den som referens när jag letade miljöer och fotograferade bilden.
Reka fotograferingsmiljöer
Jag hade några idéer vart jag kunde tänka mig att fotografera bilden, men när jag träffade min vän Magnus James och hade lunch med honom på Kinnarps Interior i Örebro, företaget han äger, så erbjöd han mig att låna ut möbler och rekvisita inför mina kommande fotograferingar. Det passade perfekt då jag precis skulle börja med Forever Online projektet.
Jag frågade om jag fick vara i deras showroom och det var inga problem. Dom har massa häftiga designmöbler och rekvisita så jag sparade mycket tid på att behöva leta runt. Kinnarps har även stora fönster i sitt showroom vilket jag behövde i min bild.

Kinnarps showroom har stora fönster vilket var ett måste för projektet eftersom jag ville lägga in en snygg bakgrund utanför fönstret med fotomontage. Dom har även mycket snygga designmöbler jag kunde välja bland.
Ljus och utrustning
För det mesta blandar jag omgivande ljus med blixtljus i mina kompositioner. Men jag blandar dom inte i samma bild utan fotograferar olika exponeringar och lägger ihop dem i photoshop i efterhand.
Jag gör detta för att slippa handskas med blandade färgtemperaturer. Eftersom mina fotograferingar oftast är långa så betyder det att det omgivande ljuset förändras i karaktär under fotograferingens gång, både i färgtemperatur, vart skuggor ligger placerade i miljön men även karaktären på ljus/skuggor. När jag separerar blixtljus och omgivande ljus så får jag bättre kontroll.

En av exponeringarna jag fotograferade med omgivande ljus utan modell. Denna var senare ihoplagd med exponeringen ovan med modellen i Photoshop.
Blixtljus
Vad det gäller blixtljus så använde jag mig av en stor octabox som huvudljus, framför den placera jag en stor vit skärm för att skapa ett mjukare ljus på modellen. Andra ljuskällan var ett kantljus med raster, detta för att få lite kantljus på modellen som simulerar solen utanför fönstret. Placerade även en reflexskärm bakom modellen så jag enklare kunde frilägga hans hår, denna gav också lite fyllnadsljus på modellen.

Jag använde mig av en 150cm octabox som huvudljus med en 2 meters skärm framför för att mjuka upp ljuset mer. Foto: Sarah Karlsson

I used my Nikon D810 with a 24mm tilt/shift tethered to a MacBook Pro. Använde mig av Nikon d810 med ett 24mm tilt/shift objektiv och jag fotograferade bilderna direkt mot min dator för att kunna se bilderna i högre upplösning. Foto: Sarah Karlsson
Rekvisita och möbler

Den första fåtöljen jag började med som jag sen bytte ut då den kändes för rund och glad i formerna.
Modeller
Handmodeller
Efter att jag fick fram en bra grundbild på huvudkaraktären så började jag fotografera händer och telefoner runt honom. Jag fotograferade 10-20 exponeringar för varje modell med deras händer och telefoner på olika ställen runtomkring modellen, på så sätt kunde jag i efterhand välja ut vilka händer som passade bäst i kompositionen. Jag begränsade jag mig inte till en komposition vilket är det fina med att arbeta med bildmontage.
Bakgrundsmiljö och rekvisita

Jag fotograferade olika exponeringar på bakgrunden, både med blixtljus och med omgivande ljus. Då kan jag i efterhand styra vart ljuset ska komma ifrån.
Sortering och råkonvertering
Jag började med att sortera bilder och välja ut vilka jag ville jobba med. Jag gjorde en grundläggande råkonvertering på dessa såsom skärpa, vitbalans och exponering. Sedan placerade jag in dessa på samma arbetsyta i Photoshop och linjerar alla bilder med varandra.
Jag placerar alltid in bilder som smartobjekt i Photoshop för på så vis kan jag alltid gå tillbaka och ändra exponering, skärpa, vitbalans i råfilen utan att behöva göra det med olika effektlager, detta medför att slutkvalitén blir betydligt högre.
Om man börjar kompensera det man kunde ändra i råkonverteringen med effekter och kurvlager så förstör man pixlar. Det kanske blir bra för en bild som ska visas på webben på en bra bildskärm, men i utskrift börjar dessa problem synas mer.
Maskning
Efter det börjar jag frilägga modeller, händer och objekt i bilden. För vissa objekt och händer frilägger jag även skuggorna separat från struktur så jag kan flytta runt dem fritt. I princip friläggs alla objekt så jag senare kan arbeta isolerat på med dem, det är tidskrävande men det underlättar och höjer kvalitet på arbete senare i retuscheringsprocessen.

Jag maskade ut alla objekt I bilden så jag senare kunde arbeta isolerat med varje objekt, vilket förbättrar förbättrar kvalitén på retuscheringsarbetet.

Här har jag gjort en grundläggande maskning och placering av objekt i bilden. Efter detta är det dags att skapa djup i bilden med skuggor och ljus.
Dodge and burn
Nästa steg är att få alla objekt att ”smälta ihop” för att få skapa en känsla av djup i bilden och få det att se mer realistiskt ut. Just nu känns det mesta bara inklippet ut. Dodge och burn är en teknik man kan använda för olika saker, exempelvis skugga ner vissa områden kring objekt men även förstärka ljus. Frågar du mig är det denna bit som är den konstnärliga för att skapa rätt känsla i bilden. Alla steg är såklart viktiga men vissa är mer kritiska än andra.
Bakgrund och effekter
Jag provad några olika bakgrunder utanför fönstret men valde en bild jag fotografera tidigare från skärgården. Jag anpassade bilden så att solen ligger på rätt ställe i förhållande till det infallande ljuset i rummet. Även här använde jag dodge and burn tekniken.
Lampan var avstängd när jag fotograferade den men med hjälp av retuschering så kunde jag få den att se ut som om den var på.
Slutligen la jag till ljuseffekter på telefonerna med hjälp av olika penslar och lagerlägen. Min första idé var att jag skulle försöka skapa riktigt ljus med små blixtar från varje telefon, men insåg ganska snabbt att det skulle bli för komplicerat och förmodligen ett sämre resultat, eftersom att jag ändå skulle flytta runt händerna i bilden så jag struntade i det.
Roliga fakta
Total produktionstid: Ca 30-40tim
Tid från idé till färdig bild: ca 6 månader
Tid för retuschering: ca 15tim
Antal lager i Photoshop: XXX
Storlek på Photoshopfil: 12,56GB