Idag gick jag upp tidigt för att åka ut och dokumentera olika vattenprojekt som Atlas Copco och Radiohjälpen har sponsrat. I korthet så har Operation Mercy med hjälp av dessa donationer dragit in rinnande vatten i 6 olika byar. Små väldigt primitiva vårdcentraler som aldrig haft rinnande vatten förut kan nu minska mängden sjukdomar som kan uppstå vid ingrepp. Detta är verkligen ett otroligt projekt då det konkret räddar människors liv. Vi i västvärlden tar vattnet föregivet men här är det ingen självklarhet, tidigare har man spenderat timmar och åter timmar på att hämta vatten som dessutom vart smutsigt.

Vi besökte en stad som översatt betyder Vita Stenen eller Vit sten då bland annat delar av bergstopparna är i helt vit sten. Vyerna var helt fantastisk ökenlandskap och för en fotograf är det rena drömmen, ja det är på gränsen till tortyr eftersom det finns en potentiellt bra bild vart man än vänder sig, man vill helt enkelt inte åka därifrån.

Det går dock inte att skämta bort detta blogginlägg för mycket, det väcks en hel del djupa tankar när man får se vilken situation människor har det här. Människor fruktar för sina liv när de får enkla sjukdomar som vi i Sverige inte lägger speciellt mycket tanke på. Att vara med om en allvarlig olycka här innebär att man kan bli opererad av sjukhuspersonal som har väldigt låg utbildning, där förhållandena man opererar är osanitära och utrustning som vi för 20-30 år sedan knappt använde. Det får mig, vilket jag förvisso hade förväntat mig, att tänka över hur fantastisk bra jag har det och att tänka en extra gång innan jag klagar över min situation igen.

Kvällen avslutades med en fantastisk måltid hos mitt värdpar som har gjort min vistelse på kvällen otroligt fin, nästan så man får lite skuldkänslor i kontrast mot det jag sett under dagen på projekten.

Bilderna är från ”White Stone”, från en vårdcentral och sjukhus, men även ett klassrum i en av byarna.

Gokväll!