”Jag vill ha sådana enkla bilder”

För ett tag sedan fick jag ett samtal av en företagare som ville ha produktbilder, för att förklara vad han ville ha så skickade han ett mail och länkade till en världsledande tillverkare inom elektronikbranschen och skrev att han ville ha sådana ”enkla” bilder med vit bakgrund. Bilderna han länka till var självklart av väldigt hög kvalité. Men vad är egentligen hög kvalité när det kommer till bilder? Det är uppenbarligen inte lätt som köpare att se vad bra kvalité är när man tycker att en väldigt avancerad bild är enkel. Här kan du läsa lite mer om vad kvalité är när det kommer till bilder.

Hög kvalité när det kommer till bilder

Bilder av hög kvalité är när bilden gör det jobb den är avsedd att göra. Har du bilden för att sälja mer av din produkt så är en produktbild av hög kvalité en bild som ökar din försäljning. Man kan nörda in sig på tekniska detaljer om vad som är bra bildkvalité eller inte men i slutändan spelar det ingen roll om bilden inte gör det den är avsedd att göra.

När din kund ser din annons, läser din broschyr/katalog eller är inne på din webbshop och har ett intresse för en viss produkt så är det din uppgift att med olika medel berätta och ”övertyga” (en del gillar inte det ordet) om varför dem ska köpa en viss produkt. När det kommer till produkter exempelvis skor, kläder, smycken så ser kunden bilden men den kan inte ta på produkten.

Kunden vet inte:
1. Hur materialet känns i handen
2. Hur produkten ser ut i olika perspektiv
3. Om produkten är lätt eller klumpig
4. Om de färger och material som är på produkten i bilden reflekterar verkligheten
5. Om produkten känns billig eller lyxig i verkligheten

Samtidigt som produkten i bilden ska visas på ett så snyggt sätt som möjligt får den inte vara ”för” snygg så kunden blir besviken när den väl har produkten i handen – detta är bildkvalité och är en väldigt svår uppgift. Riktar du dig mot ett marknad som vill köpa produkter som har exklusiva material så är det ännu viktigare att förmedla detta i bilderna.

Så blir dina bilder mer säljande

Jag vill klargöra en sak, det finns många ambitionsnivåer och prisnivåer på produktbilder. En del nöjer sig med ”good enough” om jag ska vara ärlig så säljer det med. Vad jag försöker säga är att både korvgubben med lilla korvvagnen på hörnet och Sibylla lyckas sälja korv, skillnaden är att dem säljer olika mycket. Dina bilder kommer inte göra att du säljer lika mycket korv som Sibylla, men det är en av de viktigaste bitarna i din marknadsföring som leder till försäljning är bilder och detta gäller framförallt i e-handel, kraven ökar när handel flyttas från butik ut på nätet i rasande fart.

1. Verklighet och fantasi
Med fotografering, ljussättning och bildbehandling är det bara fantasin som sätter gränserna. Men du vill att din kund ska vara positiv när den väl får produkten i sin hand, denne får inte känna sig lurad. Man har sett att produktbilder som inte reflekterar verkligheten får mycket returer, folk känner att produkten inte motsvara förväntningarna.

2. Skärpa vs super-super-skärpa
En skarp bild kan du ta med din mobiltelefon, men en super-super-skarp bild krävs specialtekniker, utrustning och program. Bilden ska vara super-super-skarp för att kunden ska kunna zooma in på din produkt och se materialet och få en uppfattning om vad det är för material, är det plast, tyg, metall? Produkten ska vara skarp igenom hela bilden vilket den inte är om du fotograferar på traditionellt vis.

3. Högupplösta bilder.
Högupplösta bilder (fysisk storlek på bild, mega pixel) betyder egentligen inget om bilden inte är av hög kvalité. Hög upplösning blandas ofta ihop med hög kvalité. Ju högre upplösning en bild har desto större är bilden rent fysiskt och desto mer kan kunden zooma in och se materialet i bilden. Hög upplösning är bra men långt ifrån allt.

4. Vinklar
Vinkel är otroligt viktigt. En sko exempelvis kan upplevas mycket klumpigare än den egentligen är och det räcker med att man roterar skon någon centimeter för att den ska upplevas med sportig/lätt. Detta gäller i princip alla produkter, vinklar man en produktkartong för mycket upplevs den platt och tråkig, man får inget perspektiv. Fotograferar man en produkt mer underifrån upplevs den mer ”majestätisk”.

Här ser du ett exempel på en produktbild med hög kvalité om du frågar mig. Bilden visar skon i sin helhet, skon är i rätt vinkel så den upplevs lite sportigare vilket den är i verkligheten. Bakgrunden är en enkelfärgad  med toning in mot mitten för att dra fokus till produkten. Bilden är ”upphottad” med bildbehandling, dock inte för mycket men bara så den ger en exklusiv känsla i bilden, skon är av hög kvalité så bilden gör skon rättvis.

Produktbild sko efter bildbehandling

 

Här ser du en bild på produkten innan bildbehandling. Nu tänker du kanske ”det är ju jättestor skillnad, man skulle ju inte lura kunden”. Bilden du ser är en s.k. råbild och är ganska platt, tråkig – faktiskt mycket tråkigare än den är i verkligheten. Utan att bli för teknisk så vill man ha en ganska platt bild och matt bild när man arbetar mycket med bildbehandling som jag gör. Detta är mer för att visa för/efter bilder.

Produktbild innan bildbehandling

 

Här ser du en 100% inzoomad bild. Här kan du se vilket material som skon är gjord i. Du kan se strukturen i lädret och kvalitén på mockan. Du ser att sömmarna är väldigt fina och att gummit har väldigt fina detaljer och linjer.

Bild inzoomad 100% så man kan se detaljer i läder, mocka och gummi.

 

En till detaljbild på snöre och logotype på skon. Notera strukturen i lädret på ovanför logypen. Denna skärpa får man bara med speciella bildbehandlingstekniker.

Fler detaljer

Så summan av kardemumman är att produktbilder av hög kvalité är bilder som ökar din försäljning, bilder som ökar din försäljning är bilder som visar din produkt på ett snyggt sätt men ger kunden en realistisk bild av hur produkten känns i handen. Kunden ska kunna se högupplösta bilder så de kan zooma in och se hur material ser ut. Produkten ska också vara i rätt vinkel för att den inte ska se större eller mindre ut än nödvändigt.

Lycka till med dina produktbilder!

Här hittar du några intressanta länkar där dem tar upp några punkter om vikten av bra bilder i e-handel.

Klarna – Högupplösta bilder
Svensk handel – bekvämlighet lockar ut kunder på nätet
Talex.se – Psykologi och e-handel