Irakiska flyktingar och kidnappningar

Idag blir det inte så mycket skämt från min sida, jag skulle egentligen skrivit detta blogginlägg igår kväll men gårdagen var väldigt jobbig och intensiv så jag behövde samla lite tankar på kvällen. På onsdagen åkte vi runt i huvudstaden Amman för vi ville se lite mer av staden.

På kvällen så besökte vi ett projekt i Amman med Irakiska flyktingar där vi fick vara med vid utdelning av hygienkit som Operation Mercy står för, det var verkligen ett stort kaos, organiserat väldigt bra från Operation Mercy men det var desperata människor vi träffade. De historier vi fick höra var helt sjuka, majoriteten av kvinnorna som var där med sina barn hade fått sina män kidnappade av IS, de hade fått hotbrev om att deras män skulle dö, vilket de med all sannolikhet är nu, och att de skulle bli våldtagna om de inte konvertera till Islam. Vi träffade män som hade flytt och på kuppen blivit skjutna, de hade fått sina vänner dödade.

Människor på flykt från Syrien

Idag torsdag åkte vi till ett samhälle en timme utoanför Amman där IS har härjat, hela gruppen kunde inte åka med eftersom större samlade grupper grupper med västerlänningar drar uppmärksamhet och kan bli måltavlor i värsta fall.  Vi fick tydliga instruktioner om att inte ta med stor kamerautrustning för att det kan dra uppmärksamhet till oss så jag fick banta ner allt till minimalt.

Väl på plats i kyrkan fick vi träffa både barn och kvinnor som flytt från Syrien, historierna var hemska och jag blir tårögd när jag skriver och tänker tillbaka på det dom berättat, splittrade familjer, hela familjer som brutalt blivit avrättade framför deras familjer. Jag visste inte vad jag skulle göra eller hur jag skulle reagera, det är en väldigt maktlös känsla att det finns absolut ingenting jag kan göra åt saken. Det ni läser i tidningarna, det ni ser på TV är inga underdrifter.

Projekt för att utbilda barn på landsbygden

Senare på eftermiddagen åkte vi ut och besökte ett projekt ute på landsbygden där man har som en liten skola i fattiga områden där barnen får undervisning exempelvis Engelska, vi fick träffa väldigt glada barn och de syntes att de var glada och tacksamma över den utbildning dem får.

Utsikt-Amman-950x320

Utsikt över huvudstaden Amman

Liten tjej som flytt från Irak med sin mamma och bror

Irakiska pojkar som är på flykt

Mamma med sin dotter som flytt från Irak, maken är kidnappad

Utdelning av hygienkitt

På väg ut till en stad strax utanför Amman för att träffa syriska flyktingar

Syriska flyktingbarn som är i förskolan intill kyrkan

Kvinna från Syrien på flykt, trots det positiv

Tjej som får möjlighet att utbilda sig och lära sig Engelska

Tjej på skolgården intill sin skola