käntfrånbibelnminnsinevaddetheter-berget

Det schema som vi har för när vi ska besöka de olika projekten är minst sagt flytande och emellanåt får vi anpassa oss till de som driver projekten,  så idag blev ett av projekten flyttade så vi fick hela dagen fram till eftermiddagen utan aktivitet. Vi bestämde då oss för att besöka lite turistställen och bland annat åkte vi till ett käntfrånbibelnminnsinevaddetheter-berget, Moses var tydligen olydig där i krokarna så han fick inte följa med dom andra till Israel.

Excuse us mister!

Det var väldigt fin utsikt, men det måste vara nått heligt med berget för när jag gick runt där med mina kameror runt axlarna, pilotbrillor och keps så hörde jag ett gäng bakom mig som ropade “Excuse us, mister… mister!”. Jag förstod givetvis att det var mig dem ropa efter men jag låssades självklart som ingenting, man får ju inte tappa masken. Det var ett gäng på 10 Jordanska småtjejer som ville ta kort tillsammans med mig… och då menar jag att ALLA 10 ville ta kort med mig, med 10 olika telefoner – Det tog sin tid men självklart så tar man sig tid för sina fans. Och jag tänkte liksom att äntligen får man det erkännande man väntat på – storhetsvansinne! (hoppas inte frugan läser detta)

Blek som en flytboj

Vi åkte raskt vidare mot nästa turistmål som var strax nedanför, döda havet. Vi åkte in på en resort som var helt öde, tydligen lågsäsong. Vi tog ett dopp i vattnet som är sjukt salt – där flöt man omkring som en blek flytboj och garvade (finns på film för den som är intresserad), de Jordanska badvakterna trodde nog vi var lite efter. Det var en rolig parantes på vår seriösa resa.

Syriska flyktingar

Nu tänker ju ni vadå fotograferar bistånd i Jordanien? Han tramsar ju bara runt! På kvällen var vi iväg till ett samhälle strax utanför Amman där vi fick träffa en “katastrofgrupp” som hjälper Syriska flyktingbarn. Vi anlände innan barnen kom med bussen till lokalerna där vi var, när de kom in så gick varje barn fram till var och en av oss som var på besök och tog oss i handen och hälsade – jag blir nästan lite tårögd när jag tänker på det. Det är hjärtekrossare att veta vad dem fått gå igenom, dem är ju bara små barn. Några av dem var gladare än andra, en del såg man var väldigt introverta. De vuxna berättade att när barnen först kom dit för att få hjälp så ritade barnen nästan bara teckningar med våld och krig, de var väldigt traumatiserade. Idag har de tack och lov börjat måla teckningar som barn ska göra vilket känns skönt att höra. Operation Mercy hjälper dem att lära sig Engelska, de får stimulans med olika lekar och får även tillgång till kläder då de ofta kommer med bara det de har på sig när de flytt.

På vägen hem i bilen så satt jag och tänkte på hela situationen och tänkte över hur bra jag har det, jag har sagt det förr men vi lever i ett fantastiskt land, Sverige.

Vacker utsikt över Döda havet, på andra sidan kan man se bergen i Israel

Utsikt över Döda havet och serpentinväg som går längsmed berget

En del av bergspasset och väg som går igenom det. Vägarna kostar ca 20 miljoner kronor per km väg att bygga.

Glad liten tjej som får hjälp med Engelska

Liten kille får hjälp med Engelska

Äldre kille får också hjälp med Engelskan