Yes ma’am

Idag besökte vi första projektet vilket är ett jordbruksprojekt i ett samhälle precis norr om döda havet som heter Wadi Shuyab nordväst från Amman sett, från plantagen kan man se över till Israel. Den väldigt trevliga killen som driver plantaget med otroligt stor passion och drivkraft heter Brian och är ursprungligen från Texas, hans favoritfras är ”Yes ma’am” och har  bott i Mellanöstern i över 10 år.

Projektet syftar till att långsiktigt lära bönder hur de på bästa sätt ska bruka jorden, men just detta plantage har ett till syfte och det är att försörja ca 100 familjen i runt 4.5 månader om året med mat. Majoriteten av dessa familjer är Syriska flyktingar Man odlar tomat, gurka, majs, aubergin, bönor m.m. Eftersom att det inte går att vattna med grundvatten då det är så salt så har man konstruerat en slags pool för att fånga upp regnvatten.

Ju fler projekt jag får se ju mer inser jag dels synergieffekten kring Operation Mercys olika projekt, men jag ser också att dem konkret hjälper människor och i många fall räddar deras liv.

 

Brian

Brian som har ansvar för plantaget

Plantage

Utsikt över tomatplantorna

Plantage

Ett växthus som möjliggör att odla året om.

Plantage

Utsikt över grödorna, bergen bortom grödorna är Israel

Operation Mercy

Gänget från Operation Mercy inspekterar projektet

Operation Mercy

Uppsamling av regnvatten