Forever Online – Samhällssatir Om Sociala Medier

Den moderna teknologin har förändrat våra liv dramatiskt. Ibland överreagerar jag kanske men såsom smarttelefoner och sociala medier har ändrat våra skrämmer mig en aning. Vi pratar mindre med varandra och spenderar mer tid i den digitala världen än i verkliga livet. Kalla mig bakåtsträvare men jag är osäker om det är särskilt bra utveckling.

När jag tittar framåt så tror jag att just detta är och fortsatt kommer vara en av våra största utmaningar. Jag tycker det är ett problem om behöver uppmärksammas mer.

Denna bild blev utsedd till Årets Bild i kategorin Digital Illustration under svenska mästerskapen i porträttfotografering. 

 

Bakom kulisserna film

Bakrund till projektet

Jag ville skapa en bild som förmedlar hur det känns när mobilen försöker dra in en i den digitala världen. Även om jag har det trevlig med familj och vänner så kan jag få känslan att jag behöver kolla mina sociala medier eller kolla min mail bara för att se om den där kunden har svarat, och det är nästan alltid  ”en sista gång”. jag tror att jag är långt ifrån att vara ensam om denna känsla och det är beroendeframkallande.

En man är på semester och sitter bekvämt i hotellet och dricker sin kaffe, äter en smörgås och läser några böcker om hur man ”hittar sig själv” och stressar ner. Även om han är på semester så får han sms av sin chef som undrar om han färdigställt dom sista uppgifterna innan han gick på semester.

Plötsligt börjar dom digitala krafterna att ”suga in” honom i mobilen, han får panik och kan inte kontrollera känslorna.

 

Skiss

Jag tog fram en grundläggande skiss mycket för att få ner mina idéer på ”papper”, men också för att se vilka element som jag behövde för att skapa denna bild. Jag behövde en huvudkaraktär och många händer men även rekvisita rekvisita för att förmedla bildens budskap.

Miljön runt huvudpersonen behövde vara lugn och avslappnad, som om han var på semester. Det är egentligen bara händerna och hans ansiktsutryck som ska skapa panikänslan i bilden. Böckerna, kaffet och den fina loungen passade perfekt för bilden för att balansera paniken med lugnet. Jag behövde även stora fönster i bakgrunden med en vacker vy utanför fönstret.

Min första sketch jag tog fram för Forever Online projektet. Jag använde den som referens när jag letade miljöer och fotograferade bilden.

Reka fotograferingsmiljöer

Jag hade några idéer vart jag kunde tänka mig att fotografera bilden, men när jag träffade min vän Magnus James och hade lunch med honom på Kinnarps Interior i Örebro, företaget han äger, så erbjöd han mig att låna ut möbler och rekvisita inför mina kommande fotograferingar. Det passade perfekt då jag precis skulle börja med Forever Online projektet.

Jag frågade om jag fick vara i deras showroom och det var inga problem. Dom har massa häftiga designmöbler och rekvisita så jag sparade mycket tid på att behöva leta runt. Kinnarps har även stora fönster i sitt showroom vilket jag behövde i min bild.

Kinnarps showroom har stora fönster vilket var ett måste för projektet eftersom jag ville lägga in en snygg bakgrund utanför fönstret med fotomontage. Dom har även mycket snygga designmöbler jag kunde välja bland.

 

Ljus och utrustning

För det mesta blandar jag omgivande ljus med blixtljus i mina kompositioner. Men jag blandar dom inte i samma bild utan fotograferar olika exponeringar och lägger ihop dem i photoshop i efterhand.

Jag gör detta för att slippa handskas med blandade färgtemperaturer. Eftersom mina fotograferingar oftast är långa så betyder det att det omgivande ljuset förändras i karaktär under fotograferingens gång, både i färgtemperatur, vart skuggor ligger placerade i miljön men även karaktären på ljus/skuggor. När jag separerar blixtljus och omgivande ljus så får jag bättre kontroll.

En av exponeringarna jag fotograferade där jag belyste modellen med blixtljus.

 

En av exponeringarna jag fotograferade med omgivande ljus utan modell. Denna var senare ihoplagd med exponeringen ovan med modellen i Photoshop.

 

Blixtljus

Vad det gäller blixtljus så använde jag mig av en stor octabox som huvudljus, framför den placera jag en stor vit skärm för att skapa ett mjukare ljus på modellen. Andra ljuskällan var ett kantljus med raster, detta för att få lite kantljus på modellen som simulerar solen utanför fönstret. Placerade även en reflexskärm bakom modellen så jag enklare kunde frilägga hans hår, denna gav också lite fyllnadsljus på modellen.

Ljusdiagram från fotograferingen

 

Jag använde mig av en 150cm octabox som huvudljus med en 2 meters skärm framför för att mjuka upp ljuset mer. Foto: Sarah Karlsson

 

Använde en 60x100cm softbox med raster för att få ett kantljus på modellen. Foto: Sarah Karlsson. 

 

I used my Nikon D810 with a 24mm tilt/shift tethered to a MacBook Pro. Använde mig av Nikon d810 med ett 24mm tilt/shift objektiv och jag fotograferade bilderna direkt mot min dator för att kunna se bilderna i högre upplösning. Foto: Sarah Karlsson

 

Rekvisita och möbler

Eftersom jag kunde låna Kinnarps showroom som fotomiljö så hade jag mycket möbler att välja bland. Först testade jag en stor röd fåtölj men senare bytte jag till en annan då den var för rund och glad i former och färger. Jag bytte till en fotölj som ser är väldigt snygg men ser lite ut som ett fängelse med typ ett räcke runt stolen. Det bra med denna fåtölj var att handmodellerna kunde sträcka sina händer genom räckorna och det skulle se ut som att modellen sitter som i en bur.

Den första fåtöljen jag började med som jag sen bytte ut då den kändes för rund och glad i formerna.

 

”Fängelsestolen” som jag valde att använda i min scen.

 

Modellerna hade större möjlighet att sträcka sina händer genom räcket på stolen.

 

Modellerna kunde även hålla i räckena på denna stol som om någon vill hålla fast huvudkaraktären i stolen.

Modeller

Första stället jag börjar leta efter modeller är på Facebook. Jag har ett bra nätverk som brukar dela mina sökningar och jag får nästan alltid fram bra förslag. Jag letade efter en modell med ett specifikt utseende och fick några riktigt bra förslag. Men när en av mina kollegor dök upp i mitt facebookflöde så tänkte jag att han skulle passa perfekt i denna bild. Han har ett karaktäristiskt utseende med höga kindben. så jag tillfrågade honom och han tackade ja.
Jag behövde också många handmodeller så jag gjorde en ny sökning och det slutade med att jag hade 10-15 olika modeller att välja bland.

Huvudkaraktären David som tar det lugnt innan fotograferingen. Foto: Sarah Karlsson 

 

Några av handmodellerna som var med i bilden. Foto: Sarah Karlsson

 

Huvudmodellen tillsammans med en av handmodellerna. Foto: Sarah Karlsson

Fotograferingen

Huvudkaraktären

Jag började fotografera huvudkaraktären för att få en bra grundbild att arbeta med som jag stegvis kunde börja ”bygga på” med händer och telefoner. Jag ville att han skulle ha en utryck i ansiktet som förmedlar panik, så jag bad en av modellerna att dra hans huvud bakåt medan han gjorde motstånd vilket slutade i ett bra panikslaget ansiktsutryck.

Huvudkaraktären blev instruerad att sitta väldigt still med händer och fötter. När man arbetar med att lägga ihop väldigt många exponeringar på detta sått så underlättar det i efterarbetet i Photoshop om alla exponeringarna är linjerade.

Handmodellen drar huvudpersonens huvud bakåt medan han gör motstånd för att få ett bra ansiktesutryck.

 

Handmodeller

Efter att jag fick fram en bra grundbild på huvudkaraktären så började jag fotografera händer och telefoner runt honom. Jag fotograferade 10-20 exponeringar för varje modell med deras händer och telefoner på olika ställen runtomkring modellen, på så sätt kunde jag i efterhand välja ut vilka händer som passade bäst i kompositionen. Jag begränsade jag mig inte till en komposition vilket är det fina med att arbeta med bildmontage.

 

Bakgrundsmiljö och rekvisita

Till sist fotograferade jag rummet utan modell i separata exponeringar både med blixtljus och med omgivande ljus.  Det är väldigt bra att ha allt fotograferat separat i olika exponeringar, om jag i efterhand ändrar mig och vill ljusa upp miljön så finns möjligheten till det utan att jag ”förstör” pixlarna i Photoshop kurvlager och effekter.
Jag fotograferar möblerna med blixtljuset från olika håll så jag i efterhand kan lägga in kantljus om jag ville. Samma här, på detta sätt kan jag i efterhand bestämma mig om jag vill ha ett kantljus eller på möblerna. Det är lättare för mig att ta detta beslutet när jag retuscherar bilderna än på plats. Flexibilitet.

Jag fotograferade olika exponeringar på bakgrunden, både med blixtljus och med omgivande ljus. Då kan jag i efterhand styra vart ljuset ska komma ifrån. 

Sortering och råkonvertering

Jag började med att sortera bilder och välja ut vilka jag ville jobba med. Jag gjorde en grundläggande råkonvertering på dessa såsom skärpa, vitbalans och exponering. Sedan placerade jag in dessa på samma arbetsyta i Photoshop och linjerar alla bilder med varandra.

Jag placerar alltid in bilder som smartobjekt i Photoshop för på så vis kan jag alltid gå tillbaka och ändra exponering, skärpa, vitbalans i råfilen utan att behöva göra det med olika effektlager, detta medför att slutkvalitén blir betydligt högre.

Om man börjar kompensera det man kunde ändra i råkonverteringen med effekter och kurvlager så förstör man pixlar. Det kanske blir bra för en bild som ska visas på webben på en bra bildskärm, men i utskrift börjar dessa problem synas mer.

 

Maskning

Efter det börjar jag frilägga modeller, händer och objekt i bilden. För vissa objekt och händer frilägger jag även skuggorna separat från struktur så jag kan flytta runt dem fritt. I princip friläggs alla objekt så jag senare kan arbeta isolerat på med dem, det är tidskrävande men det underlättar och höjer kvalitet på arbete senare i retuscheringsprocessen.

 

Jag maskade ut alla objekt I bilden så jag senare kunde arbeta isolerat med varje objekt, vilket förbättrar förbättrar kvalitén på retuscheringsarbetet.

 

Här har jag gjort en grundläggande maskning och placering av objekt i bilden. Efter detta är det dags att skapa djup i bilden med skuggor och ljus.

 

Dodge and burn

Nästa steg är att få alla objekt att ”smälta ihop” för att få skapa en känsla av djup i bilden och få det att se mer realistiskt ut. Just nu känns det mesta bara inklippet ut. Dodge och burn är en teknik man kan använda för olika saker, exempelvis skugga ner vissa områden kring objekt men även förstärka ljus. Frågar du mig är det denna bit som är den konstnärliga för att skapa rätt känsla i bilden. Alla steg är såklart viktiga men vissa är mer kritiska än andra.

 

Bilden efter s.k. ”Dodge and burn” arbete för att skapa djup och dynamik i bilden.

 

Bakgrund och effekter

Jag provad några olika bakgrunder utanför fönstret men valde en bild jag fotografera tidigare från skärgården. Jag anpassade bilden så att solen ligger på rätt ställe i förhållande till det infallande ljuset i rummet. Även här använde jag dodge and burn tekniken.

Lampan var avstängd när jag fotograferade den men med hjälp av retuschering så kunde jag få den att se ut som om den var på.

Slutligen la jag till ljuseffekter på telefonerna med hjälp av olika penslar och lagerlägen. Min första idé var att jag skulle försöka skapa riktigt ljus med små blixtar från varje telefon, men insåg ganska snabbt att det skulle bli för komplicerat och förmodligen ett sämre resultat, eftersom att jag ändå skulle flytta runt händerna i bilden så jag struntade i det.

Slutliga bilden Forever Online.

 

Rekvisita och detaljer i bilden, notera texterna på böckerna.

 

Händer som greppar tag i huvudkaraktären.

 

Händer och telefoner. Notera skärmavbildningarna på telefonerna och ljuset från telefonerna.

 

Utrustning använd under fotograferingen

Kamera: Nikon D810
Objektiv: Nikkor 24mm tilt/shift
Blixtar: Profoto d1 500 x 2
Diffusion: Lastolite scrim jim 2×2 meter
Ljusmätare: Sekonic L-758
Dator vid fotograferingen: Macbook Pro
Dator vid retuschering: MacPro late 2013, 3.5GHz 6-core 16gb. dual FirePro
Ritplatta: Wacom Intous 4
Mjukvara:  Adobe Lightroom CC for tethered shooting, Adobe Bridge CC for image sorting/tagging and Adobe Photoshop for retouching.

Roliga fakta

Total produktionstid: Ca 30-40tim
Tid från idé till färdig bild: ca 6 månader
Tid för retuschering: ca 15tim
Antal lager i Photoshop: XXX
Storlek på Photoshopfil: 12,56GB

Är du journalist?

Är du journalist och vill skriva om detta projekt i din tidning? Så länge din tidning inte innehåller känslig information så får du använda dig av informationen och bilderna i detta blogginlägg. Kontakta mig om du vill ha högupplösta bilder. Var vänlig att skicka mig en kopia av tidningen eller länk till där du publicerar detta.

Kreditera alltid mitt team när du publicerar

Idé, Foto och retuschering: Andreas Varro
Assistenter: Sarah Karlsson and Christian Swidén
Bakom kulisserna bilder: Sarah Karlsson
Bakom kulisserna video: Emil Nordhammer

Länka alltid till dessa om du publicerar på nätet

Detta blogginlägg: http://www.itsvarro.com/forever-online/
Min facebook: www.facebook.com/itsvarrophoto
Min instagram: www.intstagram.com/itsvarro

Kontakt: Andreas@itsvarro.com, +46 (0)723 289 510

Shortcut – Samhällssatirisk Fotoprojekt om Kortsiktighet

Det verkar som att människan idag är villig att gå över lik och ta genvägar för att nå sina mål och sin yttre framgång. Allt idag ska gå snabbare, vara billigare och det ska helst vara bättre med en minimal ansträngning. Vad hände med långsiktigheten? Vad hände med det hårda arbetet?  Jag ville skapa en bild som förmedlar kortsiktigheten och girigheten i denna mentalitet. Paradoxalt har bilden tagit tagit nästan 6 månader från idé till färdig bild.

Bakom kulisserna film

 

Story

Jag ville skapa en bild som förmedlar dagens mentaliteten kring att nå sina mål och yttre framgång. Människan tänjer hela tiden på hur långt den är villig att gå för att få yttre framgång och ”lycka”, ibland kan det bli riktigt smutsigt. Jag kapade därför en karaktär, en medelålders man som inte lyft ett finger i sitt liv. Han tänker att ”Kan dom så kan jag” men utan att göra en långsiktig insats. Mannen personifierar girigheten.

Det andra delen är idrottsmän som vigt större delen av sina liv till till att nå ett mål, att bli mästare. I denna bild möter två världar varandra. I ena änden egoism, kortsiktighet, girigheten och i andra änden ödmjukhet, långsiktighet, kämparglöd.

Den giriga mannen har byggt en katapultstol, han gör en kortsiktig insats för att vinna mot dessa elitidrottsmän. Han har riggat fällor, limmat fast skor och placerat ut bananskap på banan, han fuskar och gör allt för att vinna.

 

Research

Utifrån den story jag ville förmedla  började jag göra research vad jag praktiskt behövde för att utforma bilden. Bilden skulle bli en fantasibild men behövde vara verklighetstrogen när det kommer till detaljerna. Det är väldigt mycket detaljer som skulle kunna avslöja bilden som fake, speciellt för den som utövar idrotten.

Men är alltid en balansgång att göra alla som kollar på en bild nöjd, någonstans måste man motivera hur lång tid man kan lägga på research för en väldigt liten del av publiken. Men jag ville såklart det så verklighetstroget som jag bara kunde, därför letade jag professionella löpare, utrustning och riktiga löparbanor m.m.

 

Skissarbete

Efter att researchen var klar så tog jag kontakt med Mattias Käll som är illustratör, han fick uppgiften att visualisera mina tankar. Eftersom jag ritar som en 2-åring så fick han hjälpa mig. Syftet var att hitta bra placering på alla elementen i bilden och börja realisera bilden. På så vis kunde jag se vilka olika bakgrundselement jag skulle använda mig av. Skissbilden funkar även som stöd när jag fotograferar bilden. Mycket händigt och proffsigt utfört arbete av Mattias Käll.

 

Skissbild där illustratören Mattias Käll har hjälpt mig att få ner mina tankar i fysisk form. Vi arbetade ihop för för att hitta rätt placeringar på element, modeller och bakgrund. Skissen funkar även som ett stöd vid fotograferingen.

Tillverkning av katapultstolen

Jag ville ha en speciell stil på katapultstolen. Jag hittade en beigefärgad stol på loppis men Giriga Mannen hade ”smällt” in för mycket i stolen rent färgmässigt så därför bestämde jag mig för att måla stolen i en mörkare brun färg. Jag hittade ingen riktig tygfärg så jag fick köpa brun hobbyfärg, vilket visa sig vara bra eftersom fåtöljen fick en ganska sliten och sunkig känsla. Jag köpte också hjul på Biltema vilka jag monterade under stolen.

 

Jag tillverkar en katapultstol till fotoprojektet. Jag hittade en begagnad fåtölj som jag målade brun och monterade hjul på.

 

Arena, löparbana och bakgrund

För att kunna genomföra en kontrollerad fotografering som tar en heldag så behövde jag hitta en löparbana som var inomhus. Att fotografera utomhus innebär alla möjliga problem som väder och vind. Det innebär mycket mer jobb att förankra utrustning med sandsäckar m.m och mer manskraft. Om vädret växlar om kanske man får avbryta fotograferingen vilket är förödande med så mycket planering bakom fotograferingen.

Därför valde jag att fotografera på den lokal inomhusbanan Tybblelundshallen. För att ge bilden mer ”tävlingskänsla” ville jag ha med en arena i bakgrunden. Jag valde därför ut en lokal fotbollsarena som jag fotograferat tidigare och placerade in som del av bakgrunden. Jag använde också en bergskedja och himmel som jag fotograferat tidigare i Jordanien/Wadi-Rum, visuellt gillar jag när bergen har en öken/röd känsla i dem.

Fotbollsarena som jag fotograferat tidigare. Den passade bra då ljuset från strålkastarna låg på från rätt håll.

 

Underlaget som löparna springer på. Alla element fotograferas separat, på så vis har jag friheten att flytta runt och justera placering på modellerna i efterhand. På så vis undviker jag att låsa in mig i ”ett hörn”.

 

Bergskedja jag fotograferade i Jordanien/Wadi-Rum. Bilden har motljus vilket är bra, eftersom allt ljus måste ha samma riktning i bilden och matcha med andra element i bilden.

Klädstyling och sminkning

Stylisten Carina Lundgren hjälpte mig att ta fram kläder till modellerna. Löparna hade egna tävlingskläder med sig men Giriga Mannen och domaren hjälpte hon till att ta fram kläder till och hon stylade även giriga mannens hår så att det stod upp för att få en riktig ”fartkänsla” i bilden. Hon sminkade även alla modeller inklusive löparna för att deras hud skulle bli lite mattare. När man fotograferar med studioblixtar (lampor) utan smink så upplevs huden ofta glansig och fet.

Stylisten Carina Lundgren sminkar modellen medan han njuter av chips och öl 😉

 

Stylisten stylar modellens hår så att det står upp, för att få mer fartkänsla i bilden. Hon har även tagit fram kläderna som gör att huvudkaraktären känns lite mer girig och gubbig.

Giriga mannen

Huvudpersonen i bilden var det viktigaste elementet. Jag ville ha en person som hade kulmage och var skäggig. En annan aspekt var att personen skulle vara villig att porträtteras på detta sättet, alltså vara bekväm i sin kropp. Jag hittade en person som vart väldigt engagerad under projektet som passade bra för syftet.

Stylisten tog fram förslag på olika typer klädsel men tillslut blev det en brynja. Stylisten smetade ner brynjan med senapsfläckar så han skulle se lite mer ovårdad ut. Han fick också ett par korta gröna shorts för att framhäva låren mer.

När katapultstolen slungas iväg så flyger chipsen ur skålen och ölen i burken skvimpar ur burken. Jag fotograferade chipsen och öldropparna för sig och la in i bilden i efterhand i Photoshop. Även gummibandet som slungar iväg honom fotograferades separat.

 

Giriga mannen sitter i sin slitna hemmabyggda katapultsoffa. För att få honom att upplevas lat och girig har han chipsskål i ena handen och läsk i andra. I knät sitter hans elaka katt.

Vi blåste med en kraftig lövblås för att ansiktet och läpparna på Giriga Mannen skulle fladdra. Även håret får mer vindkänsla.

 

Elaka katten

Jag fick idén att ha med en katt i bilden som klänger sig fast i soffan, för att få mer av en ”hemmakänsla” på Giriga Mannen, som om han satt och kolla på TV hemma i soffan.

Katten klänger sig fast i soffan och i sin ägares ben. Katten är fotograferade separat i min studio, man får vara lite delikat när man fotograferar djur och respektera dom. Jag och stylisten tyckte att det kunde bli en stressad miljö för katten ute i löphallen så därför fotograferade jag den i studion.

Jag placerade soffan i exakt samma vinkel som den stod i löphallen, sen lät jag katten jaga en leksak samtidigt som jag fotograferade den. På så vis fick jag bilder när katten leker, när klona är ute, när tänderna var framme och olika kroppspositioner. Allt för att få rätt känsla och uttryck i bilden. På så vis kunde jag lägga ihop olika kroppsdelar i Photoshop och få katten precis som jag ville ha den.

Jag la också till till extra hår i efterhand i photoshop som blåser från kattens kropp. Kollar man nära så har katten sprättat hål I Giriga Mannens lår och det rinner blod från låret.

 

Katten klänger sig fast i katapultstolen och i sin ägare i hopp om att överleva. Katten är ”ihopbyggd” av flera olika bilder för att få rätt ställning/vinkel och uttryck.

 

För att få rätt vinkel och position på katten fotograferade jag flera bilder på katten samtidigt som ägaren lekte med den. På så vis fick jag bilder när katten hoppade, låg ner, visade tänderna och hade klorna ute. Efteråt kombinerade jag olika bilder på katten i Photoshop och fick exakt den vinkel jag ville ha.

 

Löpare

Största utmaningen var att hitta bra löpare till fotograferingen. Dom vet hur en bra start ska se ut, dom har rätt utrustning och kläder vilket underlättar arbetet enormt. Efter mycket sökande hittade jag tillslut fem personer som tävlar eller tävlat i löpning, men behövde totalt sex löpare.

Så jag började leta efter en person som fysiskt såg ut som en löpare vilket inte var lika svårt. Denna person fick gå en minikurs för att kunna genomföra en någorlunda bra 100 meters start.

 

Löpare som gör en explosiv start. Han ser chockad ut och funderar på vad Giriga Mannen gör.

 

Löparna precis efter startskottet gått av.

 

En av löparna har fått sina fötter ihopknutna och den andra sina skor fastlimmad på startblocken. Mittersta löparens öde avgörs av ett bananskal.

 

Jag använde mig av riktiga löpare som modeller för att få snygga och explosiva starter.

 

Här testfotograferar jag löparna på banan för att se om placeringarna på dem fungerar inför fotograferingen.

 

Explosiv start från en av löparna. Jag har lättat upp ljuset runtomkring modellen med reflexskärmar för att fyll skuggorna med mer ljus.

 

Domare

Det visa sig att domare har speciell utrustning och det varier en hel del mellan olika domare och tävlingar. Idag använder man oftast elektroniska startpistoler, men jag ville ha ”old school” pistoler då jag tyckte det skulle passa bättre rent visuellt. Att få tag på en sån pistol var svårt så jag fick köpa en leksakspistol. Eftersom domaren står så långt bort från kameran så gick det bra.

Domarna har ibland armskydd vilket jag tyckte var en intressant detalj, ibland hörselkåpor och ibland även skyddsglasögon. Dom har också en pistol för startskott och en pistol för om någon tjuvstartar.

Jag ville att domaren skulle vara lite trött, som känslan att hon vart domare i 35 år och börjar lessa ur på det. Därför fick hon spela lite trött och hängig.

Jag förbereder elektronik till startpistolen. Små detaljer som gör bilden mer trovärdig.

 

Dubbla startpistoler, en för start och en för tjuvstart. Hörselkåpor och skyddsglasögon, men även armskydd på ena armen. Till startpistol

 

Ljussättning

Ljusets riktning

Ibland fotograferar jag bakgrundsbilder specifikt för en bild, ibland använder jag mina egna arkivbilder som bakgrundsbilder. När man producerar avancerade bildmontage som detta gäller det att man har koll på ljuskällorna. Det viktiga är att ljuset har så liknande karaktär som möjligt på alla delar i bilden. Exempelvis ska riktningen från ljuskällan(orna) och hur skuggor faller vara så lika som möjligt.

Realistiskt vs intressant ljus

Samtidigt så är jag inte ute efter att skapa någonting realistisk ljussättning, utan nått som är attraktivt för ögat. Hade jag satt ett verklighetstroget ljus på denna bild hade det mesta vart mörkt eftersom det är motljus. Åter igen handlar det om att hitta en balansgång mellan verklighet och det som är snyggtJag fotograferade alla modeller med ljussättningen nedanför. Alla modeller fotograferades i samma ljus, men jag förflyttade hela ljusuppsättningen mellan varje modell när jag fotograferade dem individuellt.

Frysa snabba rörelser

Eftersom det är mycket snabba rörelser i denna bild behövde jag fotografer med s.k. kort brinntid. Det gör att man kan frysa snabba rörelser och slipper oskarpa bilder med ”släpningar” efter modellerna. Jag var också tvungen att utesluta allt omgivande ljus i lokalen av samma anledning så därför fotograferade jag på slutartid F8 vilket gör att omgivande ljus inte registreras i i bilden. Jag använde mig av Broncolor Move 1200- batterpack och blixtar vilket har superkort brinntid.

 

Ljussättningen som jag använde för denna fotografering.

 

En stor Broncolor 150cm octabox med typ 45 graders riktning ner mot modellen. Framför modellen har jag ställt en 2x2m Wescott Scrim Jim för att ge ytterligare mjukare och omfamnande ljus.

 

Broncolors 1200-pack funkar utmärkt för att fånga/frysa snabba rörelser från löparna, stänkande öl, flygande chips och en snabb katt.

 

Från sidan har jag placerat en 60×100 cm softbox som jag vridit för att ge bra spridning. Denna box fyller skuggsidan av modellen med ljus. Bakom modellen har jag ställt en stor reflektor för att det ska vara enkelt att frilägga modellen. Bredvid modellen en till reflektor för att ytterligare fylla skuggsidan med ljus.

Fotograferingen

Förberdelser

Eftersom det är så många element som ska fotograferas under plåtningen så förbereder jag mina fotograferingar extremt mycket, på så vis eliminerar jag eventuella fel som kan uppstå. Uppstår det nått har jag oftast en plan B. Jag skriver nästan alltid checklistor för alla element som ska fotograferas, mäter höjd på kamera och avstånd till modeller om jag i efterhand behöver komplettera med element till bilden.

Fotograferingsteknik vid bildmontage

Vid fotografering av bildmontage med många många element är det viktigt att kameran inte rör sig, det underlättar när man ska lägga ihop bilderna. När jag fotograferar så använder jag i princip alltid stativ och fjärrutlösare, oftast viktar jag ner stativ/kamera med sandsäck. På så vis vet jag att även om någon sparkar till stativet så står det kvar. På bilden nedan har jag spärrat av runt kameran för att undvika att modeller kommer åt kameran.

Fotograferar alltid allt separat

Jag fotograferade alla modeller och objekt separat, på så vis kan jag i efterhand ändra position på dem och flytta runt dom om jag vill i Photoshop.  Det gör att jag kan ha ett väldigt långt skärpedjup i bilden eftersom jag fokuserar om mellan varje modell. Även om man kör en liten bländare för att få lång skärpedjup kan det räcka med att en modell står en meter bakom vilket resulterar i oskärpa på den bakre modellen.

 

Jag instruerar löpare att han ska se lite mer förvånad och chockad ut. Jag fotograferar alltid med stativ och fjärrutlösare för maximal skärpa och viktar oftast ner mina stativ och ibland spärrar jag av runt kameran för att slipp att folk stöter till kameran.

 

Jag fotograferar i princip alltid mot dator, på så sätt kan jag få upp bilden i större storlek och zooma. Jag kan kontrollera detaljer, skärpa men jag kan även göra ”snabbmontage” och lägga ihop olika bilder för att se hur bilderna överlappar.

 

Testfotografering mot datorn. Brevid har jag skissen och checklista för att försäkra mig om att alla element blir fotograferade. Listan är lång!

Reutschering

Retuscheringen innefattar i princip allt det arbete som sker efter att bilden förts in i datorn. I korthet innebär det att man förfinar bilder med olika digitala bildbehandlingstekniker.

Sortering

När jag fotograferat alla element för jag över dom till min stordator som är kraftfullare än min bärbara, där kan jag arbeta med hundratals photoshoplager utan problem. Jag börjar alltid med att göra en grovsortering och väljer ut dom bästa bilderna från varje modell.

Därefter gör jag ett ”snabbmontage” där jag provisoriskt placerar ut modellerna där dom ska vara och jag ”känner in” om kompositionen är bra. Om jag behöver göra justeringar så kan jag flytta runt modellerna. Därefter gör jag en snabb råkonvertering, ställer lite skärpa, exponering m.m.

Friläggning av modeller, objekt och skuggor.

Därefter frilägger jag alla objekt, modeller och skuggor och placerar dom i mappar. Friläggningen gör jag dels som nämnt att jag kan flytta runt objekt efter behag, men också för att jag ”isolerat” ska kunna retuschera varje objekt för sig. När man arbetar med bildmontage handlar det om att få olika bilder att ”smälta” färg, ljus och perspektivmässigt.

Detta gör att jag kan justera övergångarna mellan olika objekt så dom inte ser inklippta ut. Jag frilägger även skuggor med speciella tekniker. Det är väldigt svårt att efterkonstruera skuggor, därför frilägger jag dom och använder dom naturliga skuggorna.

Dodge & burn, färgkorrigering och effekter.

När alla objekt är på plats så börjar jag med den roligaste biten, att skapa känsla/dynamik i bilden. Med hjälp av ”Dodge & Burn” (med kurvlager), som  innebär att man målar med ljus, alltså man lägger till/ta bort ljus/skuggor. Det är här konstnärligheten kommer in. Dodge & Burn tekniken gör att man skapar en tredimensionell effekt på modellerna, dom blir helt enkelt att kännas mer närvarande och levande.

Därefter så gör jag färgkorrigering av bilden. Om någon är rödlätt i ansiktet justerar jag det. Justerar så att allas kläder har en enhetlig och balanserad färg. Därefter så lägger jag in färgton/filter över bilden för att skapa en ”filmisk” känsla. Brukar använda mig av Adobe Color CC för att hitta bra kompletterande färger, väldigt användbart. Därefter lägger jag på skärpa och exporterar. KLART!

 

Jag isolerar och frilägger alltid objekt och modeller från bakgrund. På så sätt kan jag arbeta individuellt med varje objekt för att få allt att ”smälta” ihop.

 

Utrustning använd i produktionen

Kamera: Nikon D810
Objektiv: Nikkor 24mm tilt/shift
Blixtar: Broncolor Move 1200 pack med 2st MobiLED huvuden
Reflektorer: Lastolite och Wescott Scrim Jim 2×2 meter
Sekundärt ljus: Broncolor 60x100cm
Ljusmätare: Sekonic L-758.
Bärbar dator: Macbook Pro.
Dator för retuschering: MacPro late 2013, 3.5GHz 6-core 16gb. dubbla FirePro.
Ritplatta: Wacom Intous 4.
Mjukvara:  Adobe Lightroom CC  att fotografera mot, Adobe Bridge CC för sortering av bilder och Adobe Photoshop för retuschering

Är du journalist och vill skriva om detta projekt?

Så länge din tidning eller blog inte publicerar känsligt innehåll, så har du mitt medgivande att skriva om projektet och använda dig av bilderna. Kontakta mig om du vill ha mer information eller högupplösta bilder. Var vänlig skicka en kopia av publikationen till mig eller länka till den.

Kreditera alltid mitt kreativa team enligt följande:

Photography and retouch: Andreas Varro
Styling and Makeup: Carina Lundgren
Assistants: Nalle Martinsson

Länka alltid till dessa
Detta blogginlägg: http://www.itsvarro.com/blogg/shortcut-samhallssatirisk-fotoprojekt/
Till min facebook: www.facebook.com/itsvarrophoto
Till min instagram: www.intstagram.com/itsvarro

Kontakt: Andreas@itsvarro.com, +46 (0)723 289 510

Högupplösta bilder: https://adobe.ly/2qi4Ygi

 

Är du intresserad av att sammarbeta med mig?

Är du intresserad av att ditt varumärke syns inom fotobransche? Skicka ett e-post eller ring så kan vi diskutera detta. Mina kommersiella och personliga projekt har vart publicerade världen över hundratals gånger i olika prestigefyllda tidningar och magasin. Projekt som exempelvis Underwater Restaurant and Condom Challenge

Stilrena exklusiva personalporträtt

Ibland blir jag kontaktad där jag får frågan, ”kan du ta enkla personalporträtt”. För mig som lever i en värld där bilder ska generera uppmärksamhet, bygga image, och få människor att tycka lite bättre om företaget som ska använda bilderna så finns inte enkla bilder på världskartan. Däremot kan jag skapa stilrena porträtt, men det är en helt annan sak.

Generera förtroende och stärk varumärket

I mångt och mycket tror jag att det handlar om att man kanske inte ser värdet i riktigt bra bilder, man ser det som ett ”nödvändigt ont” med porträttbilder. Såklart är det enkelt för mig att säga det som är arbetar i branschen dagligen, det kanske inte är lika lätt om se det när man inte köper bilder så ofta.  Men bilder generera så otroligt mycket om man bara vill och vågar satsa lite. Framförallt bilder som är genomtänkta och snyggt retuscherade.

Stilrena porträttbilder

Målet med det jag gör och mitt företagande har alltid vart att hjälpa människor framåt i deras företagande och jag vet att det som är ”enkelt” sällan genererar i ett ökat engagemang. Därför gör jag inte ”enkla” bilder längre, jag vet att kunden blir att betalar för någonting som inte genererar speciellt mycket vilket i slutändan blir en dyr historia. Syftet är många gånger attatt spara pengar på enkla bilder, men i själva verket blir det dyrt.

Porträttfoto i Stockholm

Dessa porträttbilder är fotograferade i Stockholm åt Bquik (Bfree Accounting), önskemålet från ägaren Antti var att få porträttbilder som visar attityd, nytänkande och framåtanda. Jag fotograferade varje person för sig, därefter tog jag dom individuella bilderna och gjorde en snygg gruppbild med hjälp av fotomontage. Med en låg kameravinkel skapade jag en heroisk känsla i bilderna. Jag fotograferade med ett mjukt och symmetriskt ljus som kommer uppifrån, vilket skapar snygga skuggor under hakan. Därefter retuscherade jag porträtten för att skapa mer djup och dynamik i bilderna.

 

fbbanner

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_4
Porträttbild på en av Bquiks personal. För mig är det viktigt att hitta en balans på färgerna i en bild. Kläderna får inte dra för mycket uppmärksamhet från personens ansikte.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_5
En annan viktig sak med porträtt är att låta människor få vara som dom är. Alla människor har olika komfortzoner och har individuella poser som dom trivs i. Man ska inte tvinga in någon i en pose dom inte tycker om.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_6
Snygga toningar i bakgrunden skapar dynamik i bilden. I detta fallet är det en helt konstgjord bakgrund. Jag frilägger (klipper ut) alltid mina porträtt från bakgrunden, på så vis kan jag lägga in och laborera med bakgrunden precis som jag vill. I detta fall blev det en snygg ”ljus kägla”.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_7
Att skapa naturliga utryck hos människor är en konst. Många har aldrig blivit fotograferade professionellt och är nervösa. Därför är det bra om man är lättsam och kan få folk att slappna av framför kameran.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_8
Kunden önskade att få attityd, bilderna är fotograferade lite underifrån och jag har valt fotografera porträtten med utrustning som gör att bilden får ytterligare mer attityd.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_1
Retuscheringen är super-viktigt för att skapa djup, dynamik och leda ögat till rätt ställen. Det kan handla om att mörka ner nedre delen av kroppen och byxor för att leda ögat mot ansiktet. Det kan handla om at ta bort veck i kläder. Det kan vara att man mjukar ut huden litegrann.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_2
Att få fram människors personligheter är nått jag tycker ger bilder karaktär. Människor har en uppfattning om hur dom ”ska” se ut, men för mig är det sällan den bilden representerar en person. Är man en glad och trevlig person så ska det synas i bilden.

 

personalbilder_personalfotografering_portrattfotograf_stockholm_personalfoto_orebo_profilbilder_bquik_3
Att skapa bra porträttbilder är en konst. Det kräver tid, planering och mycket erfarenhet.

 

 

Andreas Varro till World Photography Cup

Andreas Varro kommer bland 11 fotografer representera Svenska landslaget i två olika kategorier i World Photography Cup. I en första gallring som gjordes av professionella fotografer i förbundet SFG (Svenska Fotogruppen) blev han utvald med två stycken bilder att tävla med i den internationeööa tävlingen.

Vilka bilder han är utvald med är ännu hemligt. Vinnarna utses i Japan i februari 2017.

img_6245

Ta kontroll över dina bilder med Fotokurs steg 1

Att hjälpa andra att förbättra sina bilder har alltid legat mig varmt om hjärtat. Därför har jag startat en fotokurs för nybörjare för den som vill lära utveckla sin fotografering och ta kontroll över sina bilder.

Alla som bokar senast 7 augusti 2016 får 200kr rabatt.
Läs mer om fotokursen, se priser och boka plats.

Fotokurs i Örebro

Med fotokursen ”Ta kontroll över dina bilder” lär du dig att ta bättre bilder på egen hand utan att slumpen ska avgöra om din bild blir bra. Reklamfotografen Andreas Varro som är flerfaldigt uppmärksammad och publicerad internationellt lär ut sina yrkeshemligheter så du får verktygen till att blir en bättre fotograf. I priset ingår en heldags kurs (10 tim). Kursen är uppdelad i en teoretisk del där vi går igenom kamerateknik, bildkomposition och naturlig ljussättning.

En praktisk del där du får tillämpa den teoretiska delen där du får personlig handledning av Andreas Varro. Under sista delen där laddar vi in bilderna i datorn för att göra enklare bildredigering på dem. Du får även ett kursmaterial som du kan ta med dig hem. Lunch och fika ingår i kursavgiften. Du får även en uppföljning med Andreas Varro där du kan skicka in 3st bilder och få konstruktiv kritik så du kan utvecklas ännu mer.

Unbelievable underwater restaurant image

I recently had the opportunity to create an advertising image for one of Sweden’s most exclusive restaurants Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, which I will refer to as ”Sjökrogen” from now on. The name basically means ”Lake restaurant” in Swedish, which is important to know for this image.

 The mission: CONVEY that “You can’t get any closer to nature and fine dining, than Sjökrogen.”. Four models and props were shot separately. Over 20 images with over 170 photoshop adjustment layers were separately retouched together into one final image. The end result is a creative advertising image that gives you a unique feeling of what Sjökrogen is.

 

Behind the scenes video

Underwater image for exclusive Swedish restaurant

Sjökrogen is located about 200 km from Stockholm, Sweden’s capital. It’s a restaurant which serves only exclusively prepared food, with only the very best of ingredients, most of which are organic and locally produced. A genuine lakeside restaurant, so close to the water that, if you wanted to, you could open the door and jump right in. Quite simply a fantastic location, where you can arrive by car, by BOAT or if you have enough money Sjökrogen can pick you up with a SEAPLANE. The truly adventurous can even get their appetizers served on the plane. How cool is that?

When you’ve finished eating your fantastic meal, you can enjoy the sunset over the lake Hjälmaren, and stay the night at their inn. Sjökrogen has a VISION to put their restaurant on the world map, to be a gastronomic center that everyone talks about and wants to visit. Trust me, you can’t get any closer to nature and fine dining, than Sjökrogen. And that’s where I come into the picture, to help them feel more exclusive with images.

 

The mission

Roger Hjälm is one of the owners of Sjökrogen, a true entrepreneur and visionary. Sjökrogen wanted to create a CONCEPTUAL image that delivers the message, “You can’t get any closer to nature and fine dining, than Sjökrogen.” Together with my creative team, I crafted an image that I believe has never been done before, well at least not in the restaurant business: an underwater restaurant with dining guests.

The story behind the image

One of my goals with this image was that I wanted people to look at it for a very long time, to try and figure out the STORY behind it. That’s why I created several main elements in the image. The story behind this image is a couple about to order food inside this WATER FILLED “lakeside restaurant”. A woman is returning from the restroom and a man is calling a waitress, who is swimming towards the table to take their order. At the same time the chef is PREPARING food behind the bar, chopping vegetables and chasing away a fish with his knife.

Challenges we faced before the photoshoot

The biggest challenge might perhaps be quite obvious, FILLING the restaurant with water, which naturally is impossible. So we had to make the models look and appear as if they were under water. These are the challenges we faced:

• Clothes and props FLOATING in water

• Hair floating in random directions in water

• People appearing weightless under water

• Visibility under water is exponentially restricted, as opposed to photographing on land, where visibility is virtually infinite.

• Colors are saturated under water.

We were challenged with creating a scene where the models in the image APPEAR to be under water. People and objects under water must behave as if weightless, independent of one another, a feeling which is extremely challenging to reproduce when shooting on land. Therefore, the image required careful planning in terms of composition (where objects are placed in the image), clothing and hairstyling.

Styling and Makeup

To my rescue I had the fantastic STYLIST and Makeup Artist, Carina Lundgren. We have worked a lot together over the years and she came up with the idea how to style the models to LOOK like they were under water.

Styling is super important when photographing people.
Styling is super important when photographing people.

Stylist Carina Lundgren adding makeup to female model.
Stylist Carina Lundgren adding makeup to female model.

 

Making the clothes look like they are floating

An EXCLUSIVE feel in the image was desired, so Carina came up with the idea that one of the female models would wear a thin, long coral colored ball dress. This way we could BLOW on and under the dress, to add an “underwater feeling”.

The male model would have a blue tiger suit and a handkerchief in his breast pocket. He would also have a Porsche key and credit card FLOATING beside him. Together, these effects help create the feeling that the models are actually under water. We also attached FISHING LINE to the male model’s suit to make it look like the fabric is floating.

The chef and waitress would be dressed as usual, in working clothes in the kitchen and serving guests in the restaurant.

Female model's dress is blowing, making it look like she's under water
Female model’s dress is blowing, making it look like she’s under water

 

The male model's suit is tied with a fishing line to a tripod make it look like it's floating
The male model’s suit is tied with a fishing line to a tripod make it look like it’s floating.

Making the clothes look like they are floating

The stylist brought some METAL wire to the shoot, which she used to style the female models’ hair, by EMBEDDING the wire in their hair, to make it appear to stand up and which she anchored with fishing line to the ceiling for some support. That way it would look like the hair was floating in water.

Stylist Carina Lundgren is also preparing the female model’s hair with an “underwater look”.
Stylist Carina Lundgren is also preparing the female model’s hair with an “underwater look”.

Stylist Carina Lundgren is also preparing the female model’s hair with an “underwater look”
Stylist Carina Lundgren is also preparing the female model’s hair with an “underwater look”.

Stylist is preparing hair before shoot.
Stylist is preparing hair before shoot.

 

Photograph a fish swimming realistically – on land

To add MORE underwater feeling” to the image, we decided to have a FISH swimming in the image, we thought it would be fun if the chef Anders chased the fish with his knife, while holding a frying pan in the other hand. We also added chopped vegetables floating next to the chef, as if he was preparing a meal. The fish is in fact a real Pike Perch  – which is otherwise served at the restaurant – hanging with fishing line from a tripod, to look like it was swimming. The fish was not alive, of course.

A fresh Pike Perch that was used as prop for the photoshoot.
A fresh Pike Perch that was used as prop for the photoshoot.

Roger and Andreas preparing the fish with fishing lines for the shoot.
Roger and Andreas preparing the fish with fishing lines for the shoot.

The fish hanging from the background tripod.
The fish hanging from the background tripod.

As some last adjustments, we had to make the fish’s fins look more realistic by standing up and sticking out.
As some last adjustments, we had to make the fish’s fins look more realistic by standing up and sticking out.

 

Making the waitress look like she is swimming

Since everything in this image is added to produce an image with an “underwater feeling”, Roger had an idea that someone should actually be SWIMMING in the picture. So we decided to have the waitress swim. We used some crates to get her about one meter up and had her fake swim. It took a while to get the right shot since the body behaves differently on land than in water.

The stylist is preparing the “swimming” model’s hair so that it stands up. Model lying on crates on the photoshoot.
The stylist is preparing the “swimming” model’s hair so that it stands up. Model lying on crates on the photoshoot.

We used crates to get the model higher up in the air. They were removed during post processing.
We used crates to get the model higher up in the air. They were removed during post processing.

 

Composite image, with some 20 images with over 170 layers

This image consists of some 20 DIFFERENT images with over 170 Photoshop layers, with each model consisting of different images put together like their arms, legs, dresses and clothes. The background is also shot separately from the models. The main difference is that the background is shot with NATURAL and soft light, because we wanted soft light coming in from the windows.

The models however were shot with Broncolor strobes, the strobes are good at freezing fast MOTION, such as floating dresses, props and other stuff. I could not shoot fast motion with the same settings I wanted to shoot the background. All models are extracted from their backgrounds and retouched into the background image (as if not complicated enough?)

The models were shot with a BIG light source (soft box) coming from the left, as this would be the same direction as the natural light coming from the window. When creating composites such as this, it’s important to think about light DIRECTION and light source size. A smaller light source was used from the right of all models to FILL in the shadows

A selection from the images used in the composite image.
A selection from the images used in the composite image.

composite2composite3composite4

 

Styling the table and the room

The first thing done was STYLING the table and room. We moved tables around, trying different table cloths and different placements on the table. We moved props around to see how they were best fitted in the image

Employee preparing the table before the photoshoot. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Employee preparing the table before the photoshoot. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Stylist preparing some flowers for the table. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Stylist preparing some flowers for the table. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

A glass bottle of sparkling water. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
A glass bottle of sparkling water. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Ironing a table cloth before the shoot. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Ironing a table cloth before the shoot. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Photographing the background without models

When we were satisfied with the styling and the props, I PHOTOGRAPHED different images of the INTERIOR without the models present in the room. These images were taken with natural light coming through large windows on the left. It was a cloudy day so the light was very soft.

I shot this image with a tilt-shift lens. As you can see in the image, it is quite wide, as in a panorama image. This lens was used to take several images in a row, creating the resulting panorama image. In this way we would be sure to have all the models fit, without having to “stuff” them all together, so that the composition would look better and more natural.

Background image
Background image

 

Photographing the female model

Before photographing the female model with the dress, my stylist ANCHORED her hair to the ceiling, making itSTAND up. We also used a regular leaf blower to make the dress of the model blow in different directions. At first we didn’t get it right. It was too obvious that it was air moving the dress around, not random movements like water.

So we decided to hook the dress up to FISHING LINE, while my assistant Sarah pulled the fishing line and DROPPED it on my command. This way we got a natural drop of the dress, like that under water. The models held her arms out like they were floating in water. I had to put together five different images in Photoshop, one image of her head, one image of each arm, and two different images of her dress.

Photo model looks into camera, stylist preparing hair. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Photo model looks into camera, stylist preparing hair. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Stylist is anchoring the hair with fishing line to the ceiling. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Stylist is anchoring the hair with fishing line to the ceiling. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Photographing the male model

Next up was the male model sitting at the table. It was a challenge to make him look WEIGHTLESS while sitting down. The female’s dress was rather easy compared to him, since it’s harder to get the same effect with a suit. So we taped FISHING lines to the inside of his suit and attached the ends to tripods, this way parts of the suit would STAND up. I photographed some props separately and added them to the image later in Photoshop. I used about five different images for the male model and merged them together.

Male model's suit is attached with fishing line to a tripod, making the suit “float”. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Male model’s suit is attached with fishing line to a tripod, making the suit “float”. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

The chef, fish and vegetables

The chef was pretty straight forward. I only needed one image for him. He was holding the frying pan in one hand and the KNIFE in the other. We had him staring in the same direction as where the fish would be swimming.

Since the restaurant serves FISH, we simply used a Pike Perch that they had in the fridge. We HUNG it from a background tripod with fishing line. Even the fish’s fins would need to stick out to make it look like it was swimming REALISTICALLY, so we stretched out the fins using fishing line. The vegetables were also pretty simple. We chopped up leek and shot it the same way as the fish, hanging with fishing line.

Chef is preparing to be photographed. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Chef is preparing to be photographed. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Chef aiming knife in the direction of where the fish will be. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson
Chef aiming knife in the direction of where the fish will be. Behind-the-scenes photo: Sarah Karlsson

Creating the water surface, bubbles and plants

Effects like the water SURFACE at the restaurant’s ceiling, bubbles and plants were shot separately in my studio. I used a fish tank and used the SAME lighting setup as when I shot the models; big soft light from the left and a smaller fill light from the right. I also shot different kinds of plants in the fish tank from different angles, so that I had a little variety, since I wasn’t sure where I’d later put them in the image. Later on I chose to put them in the lower right CORNER to give the image more depth, and also to fill empty floor space, which would have otherwise been unattractive.

Here I’m photographing plants in my studio, added to the corner of the final image.
Here I’m photographing plants in my studio, added to the corner of the final image.

I used a long drinking straw to blow air bubbles in a fish tank, which I photographed and later added in Photoshop.
I used a long drinking straw to blow air bubbles in a fish tank, which I photographed and later added in Photoshop.

Another set of plants which I photographed.
Another set of plants which I photographed.

Fun facts about the image

Photography time: 8 hours
Retouch time: 25 hours
Total Photoshop layers: over 170
Total images used for composite: around 20

Gear used for prouction

Camera: Nikon D810
Lens: Nikkor 24mm tilt/shift
Strobes:Broncolor Move 1200 pack with 2 MobiLED heads
Diffusion: Main light: Broncolor 150cm box. Fill light: 35x60cm
Light meter: Sekonic L-758
Computer for tethered shooting: Macbook Pro
Computer used for retouching: MacPro late 2013, 3.5GHz 6-core 16gb. dual FirePro.
Retouching board:Wacom Intous 4
Software: Adobe Photoshop, Adobe Bridge & Adobe Lightroom CC.

Are you a journalist?

Are you a journalist and want to write about this project? As long as you’re a magazine or blog not containing sensitive content, then you have my permission. Contact me if you need more information or high-res images.

Always credit my creative team

Photography and retouch: Andreas Varro
Styling and Makeup: Carina Lundgren
Assistants: Sarah Karlsson & Fabian Stenström
Client: Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog.

Also attach these links:
www.itsvarro.com
www.facebook.com/itsvarrophoto
www.intstagram.com/itsvarro

Are you interested in co-branding?

Are you looking to expand your brand in the photography industry? E-mail me to discuss blog and social media collaboration.

My personal photography project ”Condom Challenge Photography Project” was published on over 50 blogs and magazines across the world with around 5,000 shares in social media. Published by Fstoppers and DigitalRev.

Foto av UFC stjärnan Alexander ”Mauler” Gustafsson

I detta inlägg kan du läsa om när jag fotograferade kampsportaren Alexander ”Mauler” Gustafsson.

alexander_mauler_gustafsson_itsvarro_portrattbild_reklambild_fotograf_stockholm
Porträttbild på Alexander ”Mauler” Gustafsson, bilden fotograferades till en reklamkampanj

Ni får 10 minuter på er!

För en tid sedan fotograferade jag UFC stjärnan Alexander ”Mauler” Gustafsson på Allstar gym i Stockholm. Planen var att fotografera en actionbild med Alexander där han var klädd och utrustad för match. Kunden var Telliq som tillverkar körjournaler. Deras körjournaler är för företagare för att underlätta redovisning av resor mot skatteverket. Konceptet skulle var att ”Alexander Gustafsson duckar för skattesmällarna” med Telliqs elektroniska körjournal.

Jag som arbetar som fotograf i Stockholm och framförallt med reklamfoto är van att ta ganska lång tid på mig. Det kan ju låta som en nackdel men min analytiska förmåga är en av mina starkaste sidor. Jag planerar mina uppdrag väldigt noggrant, jag testar ljussättning innan uppdrag och försöker att inte lämna nått till slumpen. En annan styrka jag har är att jag är väldigt anpassningsbar, så även om jag planera nått noggrant så kan jag växla om i mitt ”mind-set” om det dyker upp problem under projektets gång.

När vi väl var på plats och skulle fotograferingen så dök just ett problem upp. Vi reda på av hans manager att han skulle både filmas, fotograferas och hade ett par interjuver under samma dag vi var på plats. Därför fick vi bara  10 minuter på oss att fotografera Alexander.

 

alexander_mauler_gustafsson_itsvarro_portrattbilder_reklambilder_3
Jag fick i uppdrag att fotografera Alexander åt kunden Telliq. Själva fotograferingen tog ca 10 minuter, kort om tid för ett reklamuppdrag.

Jag fick snabbt tänka om

Vi skulle fotografera 10st bilder och hade planerat att uppdraget skulle ta närmare en timme, vilket var tid vi inte fick. Så vi bestämde att vi skulle banta ner ambitionsnivån och ta några säkra porträtt på honom i olika vinklar, men även några bilder när Alexander håller i Telliqs produkt. Det var inte den ursprungliga planen, men det var bara att göra det bästa av situationen. Dessvärre så hade kunden inte möjlighet att ta med sig produkten till fotograferingen och därmed fick jag fotografera produkten separat i studio och placera in den i bilden i efterhand.

bakom_kulisserna_alexander_gustafsson
Bakom kulisserna när reklamfotografen Andreas Varro fotograferar Alexander ”Mauler” Gustafsson till en reklamkampanj.

 

Enkel ljussättning, men ändå dramatisk

Så jag började montera upp min portabla ljusutrustning nere i Allstar gymmet. Jag hade redan i förväg planerat vilken ljussättning så därför tog det inte mer än 30 minuter att förbereda studion inför fotograferingen. Jag valde ett ljus som var relativt enkelt men ändå dramatiskt och snyggt. En stor ljuskälla framifrån som lyser upp Alexanders ansikte och framsidan av kroppen och ett ljus snett bakifrån som ger ett snyggt och dramatiskt kantljus. Ljusringen/toningen bakom Alexander har jag lagt in i efterhand i den digitala bildbehandlingen (photoshop).

alexander_mauler_gustafsson_itsvarro_portrattbilder_reklambilder
Studiobild på Alexander Gustafsson med ett dramatiskt ljus.

 

20150418_telliq_alexander_gustafsson_utan_text
En animation hur den digitala bildbehandlingsprocessen går till.

Så användes bilderna

Här är några exempel på hur bilderna användes i Telliq:s marknadsföring. Bilderna användes också som adwords annonser.

Landningsida på Telliqs hemsida

alexander_telliq
En av bilderna på Alexander ”Mauler” Gustafsson som Telliq använder på sin hemsida.

 

Facebook annonsering

alexander_facebookannonser
Facebookannonsering som där Telliq använder sig av porträttbilderna på Alexander ”Mauler” Gustafsson

 

 

 

Världens mest retuscherade dörr!

I detta blogginlägg kan du läsa om en ganska avancerad kampanjbild som jag producerade åt företaget kommunikationsbyrån Strateg med slutkunden CAB

cab_cvda_andreas_varro_reklambild_reklamfotograf
En reklambild gjord med fotografering och digital bildbehandling (retuschering)

Att fota en dörr är hur lätt som helst, eller?

Ibland undrar man vart världen är påväg när man inte ens kan fotografera en dörr utan massa retuschering. Men så är det, retuschering och avancerat bildmontage möjliggör att förverkliga idéer precis som man tänkt sig dom. Kommunikationsbyrån Strateg hade en vision om att göra en kampanjbild till företaget CAB, som för övrigt ägs av försäkringsbolagen If, Folksam, Länsförsäkringar och Trygg Hansa.

Det fanns vissa specifika krav på bilden, det skulle vara en ståldörr som ser ut som en ”klassisk” verkstadsdörr, men med glasfönster där man ser in i en bilverkstad. Det låter ju inte så svårt va? Men att hitta en snygg och ren bilverkstad med just en sådan dörr visade sig vara omöjligt.

Jag åkte ut för leta dörrar

Så jag satt mig i bilen och åkte runt i stan och rekade olika potentiella dörrar, jag hittade ett 5-6st olika dörrar på olika företag. Jag fotograferade dessa med min mobilkamera och skickade dem till Strateg för att visa dom vad det fanns för dörrar att välja bland. När vi väl hade kommit överens om en dörr och Strateg fick säga sitt så knackade jag på hos företaget som ägde dörren och sa ”hoho, är det någon hemma?”. Någon svarade: Japp, vi är hemma. Vad vill du?. Jag sa att jag ville fota deras dörr på utsidan. Dom kolla på mig som jag var lite efter. Men jag förklarade snabbt att jag inte var från Gökboet utan att jag var fotograf och hade i uppdrag att fota en industridörr.

Det visade sig dock att dörren var en branddörr så den gick inte att öppna hur som helst. Faktum är att den fick inte öppnas alls. Men det var ju inget lite photoshop-magi kunde lösa. Så vi bokade en tid för fotografering tillsammans med Samuel på Strateg.

dorr_cab

Fotografering av dörr och verkstad

Väl på plats så dök några olika utmaningar upp. Vi var tvugna att fotografera följande saker för att slutbilden skulle vara en öppnad-dörr-med-glas-i-med-en-snygg-verkstad-bakom-dörren-och-en-hand-som-öppnar-dörren bild (säg det snabbt tre gånger om du kan). Eftersom att dörren inte gick att öppna var jag tvungen att fotografera olika dörrar i olika vinklar, sen få med utsidan, alltså själva skalet på den dörr vi valt ut. Förvirrad? – Jag med!

1. En hand som öppnar en dörr från en vinkel

cab3_retuschering
Den första bilden i ett avancerat bildmontage. I denna bild använde vi handen.

2. En dörrkarm från en annan vinkel (eftersom att dörren vi fotograferar är stängd och låst)

cab5_retuschering
Andra bilden i det avancerade bildmontaget. I denna bild använde jag själva dörrkarmen, alltså allt till vänster i bild.

3. En låsmekanism till dörren. Eftersom dörren fortfarande är stängd var jag tvungen att fotografera en annan dörr.

cab4_retuschering
Tredje bilden i det avancerade bildmontaget. I denna bild använde jag mig av själva låsmekanismen och ”ramen” på dörren.

4. En snygg bilverkstad

cab6_retuschering
Fjärde bilden i det avancerade montaget. Denna bild använde jag som bakgrund i själva bilden, alltså det som är bakom dörren.

5. En dekal för dörren som i själva verket är en bild, inte ett foto.

dekal

Digital bildbehandling (retuschering) och bildmontage

När alla objekt är fotograferade så var det dags att lägga ihop alla objekt. Eftersom att alla objekt är fotograferade i olika ljus såsom dagsljus, ljus från lysrör och annat så justerade jag färger och ljus så att alla bilderna matchar och sen har jag frilagt (frilägga=ta bort delar av bilden i bildredigeringsprogram) och sedan har jag lagt ihop allt och lagt på en snygg ljuseffekt som ingår i CABs bildstil. Här nedan ser du processen och slutresultatet

 

gigg_cab
Den slutliga bilden och hur allt monterades ihop i digital bildbehandling.

Att våga ta annorlunda bilder

Detta blogginlägg handlar om att våga vara annorlunda i sin marknadsföring. Ett sätt är att kommunicera humor och glädje som går mot branschnormer.

ljs_konsult_redovisning_reklamfoto_reklambild_andreasvarro_4

Våga vara annorlunda

Min uppfattning är att dom kunder som är vågade, gör nått som är lite på gränsen för vad man ska göra inom sin bransch är dom som får mest uppmärksamhet. Ett sätt att sticka ut från massan är att göra nått på gränsen men på ett humoristiskt sätt. LJS Ekonomi behövde en fotograf i Örebro och dom ville ha roliga och kvinnliga bilder på sig själva till sin hemsida.

Vi fotograferade ett par helkroppsporträtt på dem i studion och i jag in fakturor som flyger omkring i studion runtomkring tjejerna.

 

ljs_konsult_redovisning_reklamfoto_reklambild_andreasvarro_3

Att få människor att känna sig bekväma

En av utmaningarna är att se naturlig ut, det uppnår man bara genom att vara bekväm framför kameran. Det är inte alltid lätt på beställning. Därför är det viktigt att du väljer en fotograf som känns rätt i personlighet. Det märks direkt om människor är obekväma på bild, det syns i kroppspråk och i ansiktsutryck. I dessa bilder har jag fått fram en naturlig känsla där tjejerna ser ut att ha genuint roligt. Mitt knep är att inte försöka styra människor för mycket. Om man är väldigt van att fotografera så kan man styra modeller mer, men om man inte är det så känns det oftast som man blir ”intryckt” i en roll, man ska spela någon annan. Jag försöker prata lungt och sansat med modeller och få dem att känna sig avslappnade, jag är väldigt lugn när jag fotograferar.

 

ljs_konsult_redovisning_reklamfoto_reklambild_andreasvarro_2

 

Snygga kläder, styling och makeup

En sak som jag brukar skriva om är styling som många glömmer bort. Man har lite svårt att se värdet i det. Men faktum är att det är en av de viktigaste aspekterna i att ta fram snygga bilder. Carina Lundgren har gjort stylingen till dessa bilder och lyckats otroligt bra där färgerna passar på tjejerna men också smycken och sminket blev väldigt bra.

 

ljs_konsult_redovisning_reklamfoto_reklambild_andreasvarro

Older entries »
Scroll Up